Wolfgang Amadeus Mozart

Wereldberoemde muzikant en componist. 

Wolfgang Amadeus Mozart was muzikant en componist. Hij werd geboren op 27 januari 1756 geboren in Salzburg, Oostenrijk. Mozart was het zevende kind van Leopold Mozart, maar samen met zijn zus de enige die nog in leven was. De familie Mozart was zeer muzikaal.

De zesjarige Mozart (Pietro Antonio Lorenzoni, 1763)

Leopold, Mozart en Nannerl op tour (Carmontelle, 1763)

Zijn vader was componist en violist, zijn zus Nannerl speelde piano, maar Wolfgang Amadeus Mozart was een echt wonderkind. Al op heel jonge leeftijd speelde hij viool, orgel en klavecimbel, dat is een soort piano. Zijn eerste optreden was op vijfjarige leeftijd op de Universiteit van Salzburg en hij componeerde zijn eerste stuk toen hij acht jaar oud was.

Door zijn muzikale kwaliteiten was Mozart al snel wereldberoemd. Dat kwam vooral doordat hij op zijn zevende op een driejarige tournee door Europa ging. Samen met zijn vader en zus trad hij op in de grootste paleizen voor koningen, prinsen, adel en de rijken. Zo gaf hij een concert aan koning Lodewijk XV in Parijs en aan koning George III in Londen.

Toen Mozart negen jaar was, ging zijn Europese tour door Nederland. Daar gaf hij een concert aan het hof van prins Willem V van Oranje-Nassau. Daarna, op 30 september 1765 speelde hij in de Oude Doelen in Den Haag. Vlak na dit concert werden hij en zijn zus erg ziek, ze kregen namelijk buiktyfus. Ze waren zo ziek, dat het bijna vier maanden duurde voordat ze voldoende hersteld waren om hun optredens in Nederland voort te zetten. Op 26 februari 1766 traden ze op in Amsterdam aan de Leidsegracht en daarna speelde hij in de Grote Kerk van Haarlem op het Müllerorgel. Dit orgel staat vandaag de dag nog steeds in deze kerk en wordt ook nu nog bespeeld. De Mozart familie sloot hun Nederlandse concertreeks af in Utrecht. 

Het Müllerorgel in Haarlem (Huhu Uet, 2013)

De vrouw van Mozart, Constanze (Joseph Lange, 1782)

Daarna bleef het grootste gedeelte van Mozart zijn leven uit reizen en concerten bestaan. Op 13-jarige leeftijd werd hij concertmeester, dat is de belangrijkste muzikant van een orkest, aan het hof van Salzburg. Vele jaren reisde hij door Italië om vervolgens rond het jaar 1781 in Wenen te gaan wonen. Daar werd hij smoorverliefd op Constanze, de dochter van de familie waar hij in huis woonde. Zijn vader keurde de relatie niet goed, dus trouwde Wolfgang stiekem. Ze hadden een goed huwelijk, kregen zes kinderen en Constanze noemde haar man liefkozend Wolfi.

Hoewel Mozart een goed leven had in die tijd, want hij was de best betaalde muzikant van Europa, ging het steeds slechter met hem. In deze periode componeerde hij wel een aantal van zijn bekendste werken zoals Die Zauberflöte, Requiem en Don Giovanni. Mozart werkte keihard en reisde nog steeds heel veel, maar het geld vloog de deur uit door gokken, dure instrumenten en kleding en zo raakte hij in de schulden. Mozart had kreeg hierdoor veel stress en zijn gezondheid ging in een hoog tempo achteruit. Na een kort ziekbed overleed hij op 5 december 1791. Wolfgang Amadeus Mozart was slechts 35 jaar.

Samen met Johan Sebastian Bach en Ludwig van Beethoven gaat Mozart de geschiedenis in als een van de beste componisten ooit. Beethoven heeft zelfs les gehad van Mozart en ze waren goede vrienden!

Beluister hier de belangrijkste werken van Mozart

Om dit verhaal af te sluiten:

Mozart is de koning van de melodie! In zijn korte leven componeerde hij wel 626 muziekstukken, waaronder 41 symfonieën, 27 pianoconcerten en 22 opera's. Als je dit allemaal in één keer wilt luisteren, ben je bijna 10 dagen lang, dag en nacht, bezig.

Waar?

Mozart werd geboren in Salzburg, Oostenrijk

Meer weten? 

​Het bekendste stuk van Mozart is misschien wel de Turkse Mars. Luister hem hier!