George Washington

Eerste president van de Verenigde Staten.

Wat Willem van Oranje is voor Nederland, is George Washington voor Amerika. George Washington is namelijk de "vader des vaderlands" van de Verenigde Staten.

Washington wordt begin 1732 geboren in de staat Virginia. Zijn familie is van Engelse afkomst en heel rijk dankzij een enorme tabaksplantage. Tijdens zijn jeugd werkte Washington zich al snel op tot luitenant-kolonel van de militie van Virginia. Een militie is een leger dat voornamelijk bestaat uit gewone burgers. Deze militie ondersteunde de Britten in de oorlog tegen de Fransen.

Nadat deze oorlog voorbij was, trok George zich terug uit het militaire leven. Hij trouwde en concentreerde zich op het werk van zijn plantage op Mount Vernon. Later ging hij zich steeds meer bezighouden met politiek. Tijdens deze periode begon hij zich af te keren van het beleid van de Britten, die toen nog de baas waren in Amerika. George Washington was niet de enige, want vanaf 1765 kwamen alle dertien koloniën in opstand tegen de Britten. Dit heet de Amerikaanse Revolutie en George Washington kreeg hier een steeds grotere rol.

Luitenant-kolonel Washington. (Charles Willson Peale, 1772)

De Onafhankelijkheidsverklaring of "The Declaration of Independence" uit 1776

De Amerikaanse Revolutie leidde in 1775 tot een oorlog tegen de overheersing van Groot-Brittannië. Dit was de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. George Washington stond inmiddels bekend als een sterke persoonlijkheid en een dappere, slimme militair. Daarom werd hij door het Congres unaniem gekozen tot generaal en opperbevelhebber van het Amerikaanse leger. George Washington versloeg de Britten eerst nog in Boston, maar verloor later dat jaar kansloos in New York.

Hoewel de Onafhankelijkheidsoorlog nog lang niet voorbij was, tekende het Amerikaanse Congres op 4 juli 1776 de Onafhankelijkheidsverklaring. Dit was de officiële afscheiding van de Britten en deze dag was de geboorte van de Verenigde Staten van Amerika. “The 4th of July” wordt nog steeds elk jaar groots gevierd in Amerika.

De beslissing van de Onafhankelijkheidsoorlog viel in 1781 tijdens de “Slag bij Yorktown”. George Washington behaalde met zijn leger een grote overwinning en dit betekende het einde van het verzet van de Britten. Twee jaar later in 1783 erkende Groot-Brittannië de Amerikaanse onafhankelijkheid. George Washington stopte toen onmiddellijk als generaal. Hoewel hij misschien wel de bekendste Amerikaan van zijn tijd was, wilde hij niets liever terug naar zijn landgoed op Mount Vernon.

Dat lukte maar voor zes jaar, want de Amerikaanse regering was niet stabiel genoeg. Er kwam een nieuwe grondwet en in deze grondwet was opgenomen dat er een president nodig was om het land te besturen. George Washington kwam terug als politicus en werd in 1789 unaniem gekozen als eerste president van de Verenigde Staten. Acht jaar lang was George Washington president van Amerika. Daarna ging hij écht met pensioen en overleed in 1799 op 67-jarige leeftijd op zijn plantage in Mount Vernon, Virginia.

Washington vuurt de eerste kanonskogel tijdens de slag bij Yorktown (Henry Alexander Ogden, 1900)

Washington dient zijn ontslag in als generaal. (John Trumbull, 1817)

President George Washington (Gilbert Stuart, 1795)

George Washington op zijn sterbed. (Junius Brutus Stearns, 1799)

Om dit verhaal af te sluiten:

George Washington had tot wel 320 slaven op zijn plantage, waarvan er veel ook nog eens familie hadden. Vlak voor zijn dood liet hij zijn eigen slaven vrij, zijn vrouw deed hetzelfde met haar slaven in 1801. Tot het jaar 1830 werd de erfenis van George Washington gebruikt om vrijgelaten slaven eten, kleding en onderdak te geven. Hoewel het bekend is dat George Washington tegen de slavernij was, sprak hij zich daarover nooit duidelijk uit als president. Hij was bang dat dit tot een burgeroorlog zou leiden.

Hij kreeg gelijk, want toen in 1861 de slavernij in Amerika werd afgeschaft door Abraham Lincoln, ontstond er een bloedige oorlog tussen de Noordelijke en Zuidelijke staten van Amerika.

Waar?

De Onafhankelijkheidsverklaring werd getekend in Philadelphia, Pennsylvania, Verenigde Staten

Meer weten? 

Hoe word je eigenlijk president van Amerika?

Rotaray Emmen-Monarch  is trotse ambassadeur van George Washington!
Ook ambassadeur worden? Klik hier!