Vincent van Gogh

Van onbegrepen genie naar wereldberoemde schilder. 

Vincent van Gogh is samen met Rembrandt van Rijn misschien wel de bekendste Nederlandse schilder. Hij werd geboren op 30 maart 1853 in Zundert. 

Samen wandelde hij samen met zijn ouders vaak in de omgeving van zijn geboorteplaats. Urenlang kon hij rondzwerven in het groene Brabantse gebied. Waarschijnlijk ontwikkelde de kleine Vincent hier zijn grote liefde voor de natuur.
Op school had hij het minder naar zijn zin. Hij maakte de basisschool wel af en ging daarna naar de middelbare school in Tilburg. In het tweede jaar wordt hij door zijn vader van school gehaald, maar waarom weten we eigenlijk niet. Wel is bekend dat hij in die tijd tekenles kreeg van de bekende schilder Constant Huijsmans.

Hij krijgt op zijn 16e een baantje bij het bedrijf van zijn oom. Daardoor reist hij heel Europa door. Veel geld verdient hij niet, maar hij bezoekt wel veel musea en Rembrandt van Rijn wordt voor Vincent een grote inspiratiebron. In die tijd begon hij zelf ook met tekenen en schilderen.

Constant Huijsmans rond 1860 (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis)

Op aanraden van zijn broer Theo, die de opleiding ook betaalde, schrijft Vincent zich in op een kunstacademie in Brussel. Hij vond de academie niets en stopte al na een paar maanden. Hij besloot zelf zijn brood te verdienen als schilder.

Vincent ging terug naar Nederland, woonde eerst in Den Haag en daarna in Nuenen. In dit Brabantse plaatsje schilderde hij in 1885 “de Aardappeleters”. Nu een ontzettend beroemd schilderij. Vervolgens vertrekt van Gogh in 1886 naar Parijs en schildert daar zijn “Zelfportret met grijze vilthoed”.

Aardappeleters (1885)

Zelfportret met grijze vilthoed (1886)

In 1888 verhuist hij naar Arles. In één jaar schildert hij een paar van zijn bekendste en beroemdste schilderijen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Zonnebloemen
  • Caféterras bij nacht
  • Het gele huis
  • De slaapkamer
  • Zelfportret met verbonden oor

Daarna reisde hij verder naar Saint-Rémy-de-Provence en schilderde daar in 1889 “De sterrennacht”.  Hoewel nu zijn schilderijen bijna allemaal wereldberoemd zijn, wilde in Vincent zijn tijd niemand zijn schilderijen kopen. Van Gogh was dus hartstikke arm, soms had hij naast het schilderen een baantje, maar meestal moest hij om geld vragen aan zijn broer Theo. Theo en Vincent schreven veel brieven naar elkaar. Deze zijn bewaard gebleven en hierdoor weten wij ook veel over het leven van Vincent.

Zelfportret (1887)

Zonnebloemen (1888)

Caféterras bij nacht (1888)

Het gele huis (1888)

De slaapkamer in Arlès (1888)

Sterrennacht (1889)

Langzaam maar zeker ging het steeds slechter met Vincent. Hij werd alcoholist, depressief en kreeg last van psychoses en waanideeën. De schilder moest zich zelfs laten opnemen in een inrichting. Op het dieptepunt van zijn depressies, sneed hij in 1888 een deel van zijn eigen oor af. Dat was dan ook de reden dat hij het “Zelfportret met verbonden oor” schilderde.  Vincent raakte steeds verder in de problemen. Uiteindelijk pleegde Vincent van Gogh zelfmoord door zichzelf met een revolver in zijn borst te schieten. Hij was niet direct dood, maar overlijdt na 30 uur op 29 juli 1890. De schilder was pas 37 jaar.

Zelfportret met verbonden oor (1889)

Van Gogh Museum in Amsterdam (Sebastian Koppehel, 2015)

Hoewel hij tijdens zijn leven als mislukkeling en gestoord werd beschouwd, na zijn dood wordt Vincent van Gogh een van de bekendste en invloedrijkste schilders ter wereld. Hij wordt gezien als een onbegrepen genie waarbij waanzin en creativiteit heel dicht bij elkaar lagen.

Al zijn schilderijen zijn nu wereldberoemd en ontzettend veel geld waard. In Amsterdam is er tegenwoordig zelfs een museum dat vol hangt met zijn schilderijen: Het Van Gogh Museum.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Vincent van Gogh maar 10 jaar echt schilderde? In die tijd maakte hij bijna 2000 tekeningen, schetsen en schilderijen. Dat betekent dat hij elke 36 uur een nieuw kunstwerk heeft gemaakt.

Waar?

Van Gogh werd geboren in het Brabantse plaatsje Zundert.

Meer weten? 

Bekijk dit filmpje van het Van Gogh Museum.