Koningin Elizabeth II

Langst zittende vorst ooit van het Verenigd Koninkrijk 

Lees en luister mee!

Koningin Elizabeth II was de langstzittende vorst van het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 70 jaar lang zat ze op de troon.

Ze werd geboren op 21 april 1926 in Londen. Elizabeth was de dochter van de hertog van York, George VI. Zij was een rustig en serieus meisje dat een strenge opvoeding kreeg, maar toch een heel sterke band met haar vader had. George werd in 1936 plotseling koning, aangezien zijn broer Edward afstand deed van de troon. Dit betekende ook meteen dat Elizabeth de volgende troonopvolger zou zijn.

Het was toen een onrustige tijd in Engeland en Europa. Dit kwam onder andere door een grote economische crisis over de hele wereld en de opkomst Adolf Hitler. Toen in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd ook Londen zwaar gebombardeerd. Daarom werd Elizabeth naar Windsor Castle, een kasteel op het Engelse platteland, geëvacueerd. Kroonprinses of niet, ze wilde graag het Britse leger helpen. Dus leerde Elizabeth autorijden en hielp ze het Britse leger als vrachtwagenchauffeur en monteur.

Na de oorlog trouwt Elizabeth in 1947 met Philip Mountbatten, een Deens-Griekse prins die diende in de Britse Marine. Samen krijgen ze vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward.

Prinses Elizabeth in het Britse leger (Ministry of Information, april 1945)

Prinses Elizabeth en haar verloofde Philip Mountbatten (Associated Press, 17 september 1947)

Portret van de kroning (Cecil Beaton2 juni 1953)

Toen haar vader onverwacht stierf, werd Elizabeth al op haar 25e koningin. Haar kroning op 2 juni 1953 was een van de allereerste wereldwijde televisie evenementen ooit. Dit was het begin van haar 70-jarige periode als koningin van het Verenigd Koninkrijk. In die tijd heeft ze 15 minister-presidenten in haar regering gehad, zoals Winston Churchill en Margaret Thatcher. Ze bezocht meer dan 120 landen en ontmoette zo talloze wereldleiders en beroemde mensen als Barack Obama, Michael Jackson, JK Rowling, Stephen Hawking en nog veel meer.

 

Elizabeth liet altijd duidelijk zien dat ze een groot gevoel voor plicht en verantwoordelijkheid had voor haar land en zette zich daar altijd enorm voor in. Een van de grootste uitdagingen die Elizabeth als koningin had, was de Falklandoorlog in 1982. Argentinië had de Falklandeilanden bezet en het Verenigd Koninkrijk stuurde militairen om ze terug te veroveren. De oorlog was kort maar kostte het leven van meer dan 600 mensen. Elizabeth gaf leiding aan het land tijdens deze moeilijke periode en liet zien dat ze voor steun en inspiratie zorgde.

Elizabeth was een stabiele en betrouwbare koningin, maar binnen haar familie was het vaak onrustig. Haar zoon, de kroonprins Charles, scheidde bijvoorbeeld van zijn vrouw Diana. Diana was mateloos populair bij het volk en voor velen was hun huwelijk een sprookjeshuwelijk. Toen zij later ook nog eens overleed bij een zwaar auto-ongeluk, stond het koningshuis behoorlijk onder druk. Haar andere zoon, Prins Andrew werd beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen. Recent nog heeft haar kleinzoon prins Harry afstand genomen van het koningshuis, nadat zijn vrouw Meghan niet werd geaccepteerd binnen de koninklijke familie.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat deze zaken niet typerend zijn voor haar lange periode op de troon. Ze heeft er namelijk ook voor gezorgd dat de koninklijke familie zich aanpaste aan de veranderende tijden en omstandigheden van de afgelopen eeuw.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat deze zaken niet typerend zijn voor haar lange periode op de troon. Ze heeft er namelijk ook voor gezorgd dat de koninklijke familie zich aanpaste aan de veranderende tijden en omstandigheden van de afgelopen eeuw.

Prins Charles en Prinses Diana (White House Photographic Collection, 9 November 1985)

Elizabeth liet vaak weinig van haar persoonlijke kant zien. Het is wel bekend dat ze enorm van auto’s hield en dat deze liefde is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien was ze ook een dierenliefhebber. Ze reed graag paard en ze had ook altijd honden als huisdier. Verder stond Elizabeth erom bekend dat ze een groot gevoel voor humor had. Ze kon ontzettend goed bekende mensen imiteren en had zelfs een komische rol in de opening van de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Koningin Elizabeth overleed op 8 september 2022 op 96-jarige leeftijd. Haar zoon Charles volgde haar op en werd op 6 mei 2023 gekroond.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat koningin Elizabeth een geheime liefde had? Het gerucht gaat dat ze enorm van fastfood hield en dat haar kok regelmatig hamburgers, hotdogs en frietjes voor haar maakte.

Waar?

Elizabeth werd geboren in 1926 in Londen, Engeland.

Meer weten? 

James Bond en Koningin Elizabeth verzorgden samen de opening van de Olympische Spelen van 2012.