Maria & Jezus

Het begin van het Christendom

Lees en luister mee!

Maria is in de Bijbel de moeder van Jezus. Maria was verloofd met Jozef toen ze plotseling zwanger werd, terwijl ze nog maagd was. De engel Gabriel vertelde haar dat ze zwanger was geworden van de Heilige Geest. Jezus werd vervolgens geboren in een veestal in Bethlehem. Kortom, de korte versie van het Kerstverhaal.

Of het verhaal klopt, weten we niet. Zelfs in de bijbel verschillen de verhalen over de geboorte van Jezus enorm. Uit de onderzoeken komt naar boven dat het Kerstverhaal spectaculairder is gemaakt om zo volgelingen van Jezus aan te trekken.

Maar er zijn een aantal dingen uit Jezus zijn leven, die we met enige zekerheid wél weten. Want dat Jezus heeft bestaan, daar is geen twijfel over. Daarom een korte samenvatting over het leven van de historische Jezus.

De geboorte van Jezus. Lorenzo Monaco. (1406-1410)

Jezus is geboren rond het jaar 4 voor Christus en niet het jaar 1 zoals we eerst dachten. De bedenker van de huidige kalender, een monnik die Exiguus heette, zat er een paar jaar naast. Verder is hij niet geboren in Bethlehem. Jezus is vrijwel zeker geboren in Nazareth en op een andere datum. Welke datum? Dat is niet bekend.

Tijdens zijn leven gaf Jezus les in kleine steden en dorpen. Bij die lessen vertelde hij het verhaal van de Joodse God. Ondertussen verzamelde hij steeds meer leerlingen om zich heen. De bekendste daarvan is Paulus, een van de eerste die over Jezus schreef.

Op een dag bezocht Jezus een Joodse tempel in Jeruzalem. Daar liepen veehandelaars en geldwisselaars, iets wat volgens Jezus niet in een tempel thuishoorde. Hij noemde de tempel een rovershol en joeg iedereen de tempel uit. De hogepriesters waren woedend. De Romeinse leider in dat gebied was Pontius Pilates. Ook hij vond Jezus ook een onruststoker. De combinatie van de woedende priesters en de bezorgde Romeinse leider hebben waarschijnlijk tot de arrestatie van Jezus geleid.

Jezus jaagt iedereen de Joodse Tempel uit. El Greco.

 Vlak voor zijn arrestatie heeft hij daadwerkelijk met zijn leerlingen gegeten. Van de arrestatie van Jezus, de veroordeling van Pontius Pilates en zijn kruisiging, weten we vrijwel zeker dat dit gebeurd is. Jezus stierf op 30-jarige leeftijd. Zijn leven vormde de basis voor het Christendom. Een godsdienst die is uitgegroeid tot de grootste van de wereld.

Het laatste avondmaal. Leonardo da Vinci (1495-1498)

De kruisiging van Jezus. Gustave Doré (1866)

 Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat de kruisiging niet speciaal is bedacht voor Jezus? Vaak wordt dit gedacht maar het kruisigen van gevangen bestond al jaren in het Romeinse Rijk. Het was de wreedste doodstraf van allemaal. Toch is het kruis hét symbool geworden van het Christendom.

Waar?

De historische Jezus is geboren in Nazareth, Israël

Meer weten?

Wie waren eigenlijk de drie koningen? Kijk deze Clipphanger