Zeus

Oppergod van de oude Grieken

Lees en luister mee!

Tijd voor een mythisch verhaal. De hoofdrolspeler van is Zeus, oppergod van het oude Griekenland. Maar dat is hij niet altijd geweest! Volgens de oude Griekse mythologie, was de god Uranus, de heerser van het heelal, samen met zijn moeder, en tegelijkertijd vrouw, Gaia, de eerste oppergod.

Kronos, de zoon van Uranus, stootte zijn vader van de troon. Hij trouwde met zijn zus Rheia en samen met andere broers en zussen regeerde hij de hemel en de aarde.
Kronos werd oppergod en zo begon de tijd van de Titanen.

De ouders van Kronos hadden echter voorspeld dat ook hij zou worden overwonnen door een van zijn kinderen. Kronos was doodsbang. Elke keer als er een kind van Kronos geboren werd, at hij ze op! Zijn vrouw Rheia kon het niet aanzien en verstopte het laatstgeboren kind op Kreta. Vervolgens kreeg Kronos van Rheia een steen die gewikkeld was in een doek om hem te foppen.

Het verstopte kind op Kreta heette Zeus. Zeus werd volwassen en keerde terug, overwon zijn vader Kronos en dwong hem zijn broers en zussen weer uit te spugen. De wereld werd verdeeld onder drie goden. Zeus werd oppergod en god van de hemel en aarde. Zijn broer Poseidon god van de zeeën en oceanen. Zijn andere broer, Hades, werd god van de onderwereld.
Als dank voor het bevrijden van Poseidon en Hades uit de maag van Kronos, kreeg Zeus de bliksem als zijn belangrijkste wapen.

 Kronos at zijn kinderen op. (Peter Paul Rubens, 1636)

Reia geeft Kronos een steen gewikkeld in een doek.

Zeus, ging samen met zijn andere broers en zussen, wonen op de berg Olympus en zo begon de tijd van de twaalf Olympische goden, de Olympiërs.

De Olympiërs (Raphael, 1517-1518)

De val van der giganten op Olympus (Francisco Bayeu y Subías, 1764)

Poseidon als LEGO® minifiguur uit de vorige versie van geschiedenisinminifiguren.nl

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat de eerste Olympische Spelen al rond 800 voor Christus waren? Sommige mythes vertellen ons dat dit ter ere was van Zeus, nadat hij Kronos had verslagen. Deze klassieke Olympische spelen hebben 1100 jaar lang plaatsgevonden, totdat het rond 400 na Christus werd verboden.
Pas in 1896, kwamen de Olympische Spelen weer terug, ingevoerd door Pierre de Coubertin.

Waar?

De Olympiërs gingen wonen op de berg Olympus, Griekenland.

Meer weten?

Bekijk dan deze video!