Gaius Marius

Romeinse generaal die de legioenen compleet veranderde

Lees en luister mee!

De naam Gaius Marius heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord, maar deze Romeinse generaal heeft ervoor gezorgd dat het Romeinse leger werd zoals je het kent uit de verhalen.

Voor de tijd van Marius was het Romeinse leger helemaal niet zo groot en waren de soldaten dienstplichtigen. Dat betekent dat ze verplicht werden om in het leger te vechten. Rond 107 voor Christus kreeg generaal Marius de opdracht om naar Afrika te gaan met een leger maar Marius had helemaal geen leger! Alle manschappen waren op. Het Romeinse Rijk werd namelijk groter en groter en er waren gewoonweg te weinig soldaten.
Marius realiseerde zich dat dit niet langer door kon gaan en veranderende het Romeinse leger compleet.

  • Ten eerste zorgde hij ervoor dat het leger een beroepsleger werd. Elke Romeinse burger die zich aanmeldde voor het leger kreeg een salaris en een contract van 25 jaar. Na deze 25 jaar kregen ze een stuk land en een pensioen. Dit werden de Romeinse legionairs.

  • Ten tweede kreeg de Romeinse soldaat al zijn spullen van het Rijk, denk aan wapens, voedsel, harnas en andere uitrusting. Bovendien moesten ze het hele jaar door keihard trainen.

  • Ten derde deelde hij het leger op in legioenen. Elk legioen bestond uit 4800 soldaten. Opgedeeld in tien cohorten van 480 man, die weer waren opgedeeld in zes centurie van 80 man.

Een Romeinse Legionair van LEGO® uit de Collectible Minifigures Series 6
Het figuur waaruit deze website is ontstaan.

Doordat elke legionair dezelfde uitrusting kreeg, werd de beroemde "Testudo formatie" mogelijk (Neil Carey, 10 mei 2006)

Door deze gigantische veranderingen had Rome heel snel een gigantisch professioneel leger. Heel veel mensen meldde zich namelijk aan. Een gegarandeerd salaris, eten en een stuk land als vooruitzicht was uniek in die tijd.
Door de ideeën van generaal Gaius Marius was het Romeinse Rijk in 100 jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste rijken die de wereld ooit heeft gezien.

De groei van het Romeinse Rijk, na de veranderingen van Gaius Marius (Roke en Coldeel, 2009)

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat een Romeinse legionair van Marius, meer dan 50 kilometer per dag moest lopen? En al zijn uitrusting zelf moest dragen? Daarom kregen de legionairs de bijnaam “Ezels van Marius”!

Waar?

Gaius Marius was generaal van het Romeinse Rijk

Meer weten?

Bekijk deze video over de opkomst van het Romeinse Rijk