Hannibal Barkas

De generaal die het Romeinse Rijk bijna ten val bracht

Lees en luister mee!

Dit verhaal begint in Carthago, een stad uit de oudheid in Tunesië. Rond het jaar 250 voor Christus wordt hier Hannibal Barkas geboren als zoon van een Carthaagse generaal. Hij groeide samen met zijn broer op in de legerkampen van zijn vader, die voornamelijk in het huidige Spanje lagen. 

Hier leerde hij als snel de fijne kneepjes van het militaire vak.
Toen zijn vader overleed bij een veldslag in Sicilië en zijn broer werd vermoord door een slaaf, werd Hannibal op zijn 26e al generaal van het Carthaagse leger. In het jaar 218 voor Christus koos hij ervoor om het machtige Romeinse Rijk aan te vallen.

Hannibal verzamelde een gigantisch leger van wel 90.000 man, bestaande uit Afrikanen, Galliërs, Grieken, Italianen en… olifanten! Met dit leger trok hij door Spanje en Frankrijk om zo de Alpen over te steken. Een zware reis die bijna de helft van zijn manschappen het leven kostte.

Aangekomen in Italië won Hannibal veldslag na veldslag en de meegebrachte olifanten jaagden de Romeinen de stuipen op het lijf.

De veldtocht van Hannibal

Meer dan 15 jaar lang vocht Hannibal en zijn leger tegen de Romeinen. Hij verwoestte steden en brandde landbouwgrond helemaal af, zodat de Romeinen bijna geen voedsel meer hadden. Nooit viel Hannibal Rome aan. Hij trok er zelfs met een wijde boog omheen. Waarschijnlijk kwam dit door het verlies van manschappen en materiaal waardoor hij het simpelweg niet durfde.

Hannibal tegen Scipio: De slag bij Zama

Het scheelde niet veel of Hannibal had het Romeinse Rijk verslagen, maar in 202 voor Christus kwam hij de Romeinse generaal Scipio tegen in Zama, Tunesië.
Hoewel het Romeinse leger veel kleiner was en Hannibal nog zeker 80 olifanten had, verloor hij toch.
De Romeinse Scipio was namelijk net zo’n briljante generaal als Hannibal en wist heel slim de olifanten uit te schakelen en vervolgens de veldslag te winnen. Bijna 40.000 soldaten van Hannibal waren omgekomen of gevangengenomen.

Hannibal vluchtte om uit de handen van Rome te blijven en pleegde, bijna 20 jaar later, zelfmoord nadat Romeinse soldaten zijn villa hadden omsingeld. 

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat de Romeinen zo onder de indruk waren van de tactieken van Hannibal, dat ze deze later zelf overnamen om het Romeinse Rijk uit te breiden?
En, wist je dat latere grote generaals uit de geschiedenis als Julius Caesar, Napoleon Bonaparte en Arthur Wellesley, Hannibal als hun grote voorbeeld zagen?

Waar?

Hannibal werd verslagen bij Zama, Tunesië 

Meer weten ?

Bekijk deze video over Hannibal en zijn olifanten.