Hatsjepsoet

Vrouwelijke farao van Egypte

Lees en luister mee!

Rond het jaar 1480 voor Christus was Hatsjepsoet Amensis farao van het oude Egypte. Op zich niet heel bijzonder, maar Hatsjepsoet was een vrouw! Hoewel vrouwen in het Oude Egypte veel meer rechten hadden dan in andere samenlevingen in de oudheid, was een vrouwelijke farao iets heel bijzonders.

Voordat Hatsjepsoet farao werd, was ze eerst de hoogste priesteres van Amon, de oppergod van de Egyptenaren. Dat betekende dat ze toen al veel invloed had op de politiek.

Toen de zittende farao overleed, was zijn zoon Thoetmosis III te jong om de troon op te volgen. Hatsjepsoet, zijn stiefmoeder, greep haar kans. Ze kroonde zichzelf tot farao en benoemde haar dochter tot de hoogste priesteres, en nam de hoogste priester als geliefde om zo veel mogelijk macht naar zich toe te trekken.

Het was pas een keer eerder gebeurd was dat een vrouw farao werd. Hatsjepsoet kleedde zich daarom waarschijnlijk ook vaak als man, zoals op verschillende oude afbeeldingen is terug te zien. Ze droeg zelfs een nepbaard voor speciale ceremonies.

Hatsjepsoet knielt voor de oppergod Amon (Hannah Pethen, 5 april 2011)

De Egyptenaren vonden het eerst een schande, een vrouw op de troon, totdat Hatsjepsoet liet zien dat ze een geweldige heerser was. Ze zorgde voor veel handel, niet alleen in Egypte maar ook daarbuiten. Hoogstpersoonlijk ging Hatsjepsoet mee op diverse handelsexpedities. Daardoor ging het goed met Egypte.

Hatsjepsoet regeerde wel 22 jaar lang en stierf waarschijnlijk aan een natuurlijk dood.
Haar zoon Thoetmosis III nam de troon over. Hij liet onmiddellijk bijna alle beelden en afbeeldingen van Hatsjepsoet vernielen en haar naam werd verwijderd uit de lijsten met farao’s. Hij vond het namelijk een schande dat er een vrouwelijke farao was.
Gelukkig is het niet gelukt om haar compleet uit de geschiedenis te verwijderen, want archeologen zijn de afgelopen jaren veel te weten gekomen over haar.

 

Sfinx van Hatsjepsoet met ceremoniële baard  (JMCC1, 16 juni 2011)

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat mirre het favoriete parfum was van Hatsjepsoet?

Waar?

In Luxor, Egypte staat de tempel van Hatsjepsoet.

Meer weten?

Bekijk deze video met bizarre ontdekkingen uit het Oude Egypte!