Athena

Griekse godin van de wijsheid en oorlogsvoering

Lees en luister mee!

Op een dag, heel lang geleden, krijgt de Griekse oppergod Zeus vreselijke hoofdpijn. Hij vraagt aan alle Griekse goden, de Olympiërs, om hem ervan af te helpen maar niemand lukt het. Zelfs Apollo, god van de geneeskunde, staat voor een raadsel.

Athena wordt geboren uit het voorhoofd van Zeus

Zeus was radeloos en als laatste redmiddel vraagt hij zijn zoon Hephaistos  om met een bijl zijn schedel open te splijten. Toen dit gebeurde kwam er een vrouw, compleet in wapenuitrusting, uit het hoofd van Zeus. Het was meteen zijn favoriete dochter en noemde haar Athena.

Athena werd de god van onder andere de wijsheid en beheerste oorlogsvoering. Dat betekent dat Athena alleen ten strijde trekt, om de vrede te bewaren. Iedereen herkent de naam Athena echter als de beschermvrouw van de Griekse stad Athene maar dat werd ze niet zomaar! 

De mythische koning Kekrops richtte een nieuwe stad in Griekenland op. Zoals altijd moest een god de stad beschermen. De Olympiërs kwamen bij elkaar voor een vergadering. Wie wordt de beschermheer of beschermvrouw van deze nieuwe stad vlak bij de Griekse kust? 
De vergadering duurde heel erg lang en uiteindelijk bleven Poseidon en Athena over als kandidaten. 
Zeus wilde alleen niet kiezen tussen zijn broer en dochter. Dus gaf hij ze de opdracht om iets te maken wat het volk nodig had en liet de bewoners van de nieuwe stad de winnaar kiezen. 

Boven op de Atheense berg Akropolis, staat het Parthenon. Een tempel compleet gewijd aan Athena.
(Steve Swayne, 1978)

Het Parthenon (Leo von Klenze, 1846)

Poseidon sloeg onmiddellijk met zijn grote drietand op de aarde, en daaruit kwam een paard naar boven. Een perfect cadeau waar mensen beter oorlog mee konden voeren.
Athena leek kansloos, zeker omdat zij slechts een boom uit de grond liet groeien. Athena legde uit waar de boom voor stond: "Dit is een olijfboom en hij staat voor vrede en voorspoed voor jullie stad. Deze boom biedt schaduw, heerlijke vruchten, en olie voor het eten, het lijf en voor lampen. Bovendien is deze boom bijna onkwetsbaar, net zoals de stad zal zijn."
Het volk en koning Kekrops kozen onmiddellijk voor Athena als beschermvrouw van de nieuwe stad, nu genaamd Athene.

Poseidon met zijn paard, Athena met haar olijfboom en Cecrops die toekijkt. 

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat Athena heel vaak de oude Griekse helden te hulp kwam als deze in nood waren? Denk aan Odysseus bijvoorbeeld tijdens zijn tienjarige reis naar huis na de Trojaanse Oorlog. Daarover later meer!

Waar?

Athena is de beschermvrouw van de stad Athene in Griekenland.

Meer weten?

Bekijk dan het filmpje over de Atheense democratie.