Toetanchamon

De belangrijkste ontdekking van het Oude Egypte

Lees en luister mee!

Toetanchamon werd in het jaar 1333 voor Christus farao van Egypte. Hij was toen pas negen jaar oud! Tijdens zijn periode als farao zorgde hij voor één belangrijke verandering. In die tijd geloofden de Egyptenaren namelijk nog maar in één god, maar onder de leiding van Toetanchamon keerde de oude goden weer terug naar Egypte met Amon als oppergod.

Toetanchamon (links) met wandelstok.

Toetanchamon overleed al op negentienjarige leeftijd. Hij had namelijk een heel erg zwak lichaam. Zijn benen hadden een verschillende lengte en hij had een klompvoet, daardoor liep hij met een stok. Verder had hij een scheve ruggengraat, een botziekte en een zware ontsteking in zijn knie. Dit kwam waarschijnlijk omdat hij van zijn strijdwagen was gevallen tijdens het jagen. Door deze ontsteking, in combinatie met malaria, overleed hij zo jong.

Maar hoe kan het, dat we zoveel lichamelijke details weten over een farao die meer dan 3000 jaar geleden regeerde?
Dat komt de door de Britse archeoloog Howard Carter. In 1922 ontdekte hij een gang, verborgen onder het zand.  De gang liep naar beneden en daar ontdekte hij het volledig ongeschonden graf van Toetanchamon.

Howard Carten (Chicago Daily News, Inc, 1924)

Howard Carter bij de sarcofaag van Toetanchamon (The Times, 1925)

Grafkamer van Toetanchamon (Editorfrommars, 20 mei 2016)

Super bijzonder, want de meeste graven van farao’s waren allang leeggeroofd.
Hier werd de grafkist van Toetanchamon gevonden, met zijn gemummificeerde lichaam helemaal intact. Door verschillende scans van de mummie van Toetanchamon zijn we er dus achter gekomen dat de farao lichamelijk zo zwak was.

Bovendien zijn er meer dan 3500 soorten voorwerpen en kunststukken in de grafkamer van Toetanchamon ontdekt. Een ontdekking van onschatbare waarde waardoor we ontzettend veel over het leven in het Oude Egypte te weten zijn gekomen.

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat in het graf van Toetanchamon meer dan 170 wandelstokken zijn gevonden? Hiermee kon Toetanchamon ook in het hiernamaals lopen!

Waar?

De "Vallei der Koningen" ligt in Luxor, Egypte

Meer weten?

Nog steeds wordt er veel onderzoek gedaan in Toetanchamon's graf.