Achilles

Held van de Trojaanse Oorlog

Lees en luister mee!

Dit is het prachtige mythische verhaal van de Trojaanse Oorlog, genaamd de Ilias, geschreven door de Griekse dichter Homerus. Zo'n 1200 jaar voor Christus was er een bruiloft. De Spartaanse koning Menelaus trouwt met de mooiste vrouw op aarde, Helena. Alle Griekse koningen hebben daarvoor om haar hand gevochten en waren stik jaloers.

Op de bruiloft namen zij daarom mooie cadeaus mee voor Helena, in de hoop dat zij van gedachten zou veranderen. Behalve Odysseus, de sluwe koning van Ithaka, hij was bang dat de schoonheid van Helena alsnog voor een oorlog tussen de Griekse koningen zou zorgen. Daarom liet hij de koningen zweren, dat als iemand met Helena er vandoor zou gaan, dat zij met zijn allen ten strijde zouden trekken om Helena te redden.

Enkele jaren gaan voorbij, totdat opeens de Trojaanse prins Paris in Sparta verschijnt, want Aphrodite, de godin van de liefde & lust, had een belofte in te lossen. Zeus had Paris namelijk laten kiezen wie de mooiste godin was: Athene, Hera of Aphrodite. Aphrodite beloofde Paris de mooiste vrouw op aarde als hij haar als mooiste godin zou kiezen en dat gebeurde.

Helena en Paris waren op slag verliefd op elkaar en samen vertrekken ze stiekem naar Troje. Wanneer koning Menelaus dit door heeft, gaat hij direct naar zijn broer Agamemnon, koning van Mycene, die op zijn beurt alle Griekse koningen oproept om hen aan hun eed te houden en ten strijde te trekken naar Troje.

Helena (links) & Paris (rechts)

Zo vertrokken honderden boten naar Troje. Grote Griekse helden gingen mee, de reusachtige en beresterke Ajax, de oude maar zeer wijze koning Nestor, de dapperst strijder van allemaal Diomedes en natuurlijk de sluwe koning Odysseus. 

Wie ook meeging was Achilles. De bijna onkwetsbare held doordat hij aan zijn hiel in de rivier de Styx was gedoopt. Hij had een keus gekregen, een lang roemloos leven of een vroege dood en eeuwige roem. Hij koos de vroege dood.

De Trojaanse oorlog begint en er gaat tien jaar voorbij. Achilles bewijst keer op keer de beste soldaat van allen te zijn. Hij wint meerdere veldslagen tegen de Trojanen. Ondertussen was hij verliefd geworden op een van zijn buitgemaakte slaven, Briseïs. De leider van het Griekse leger Agamemnon was jaloers en eiste haar op als deel van de oorlogsbuit. Achilles was woest, weigerde verder te vechten en trok zich terug in zijn tent. 

Achilles rouwt om Petroklus

Hierdoor verliezen de Grieken meerdere veldslagen, totdat de boezemvriend van Achilles vraagt of hij zijn harnas mag lenen. Petroklus legt uit dat, als alle Grieken denken dat hij Achilles is, het leger weer de moed krijgt om te vechten. Achilles geeft toestemming en Petroklus trekt ten strijde. Het werkt, heel het Griekse leger volgt volgt het harnas van Achilles de strijd in. 

De Grieken lijken de volgende veldslag te winnen, totdat de helm van Petroklus afvalt en de Grieken realiseren dat ze niet met Achilles vechten. Hector, de kroonprins van de Trojanen en hun sterkste soldaat, ziet het meteen en vermoordt Petroklus direct. 

Als Achilles dit hoort, is hij woedend en trekt onmiddellijk ten strijde om Hector te vinden. Ze ontmoeten elkaar voor de poorten van Troje en vechten een lang duel uit. Achilles wint en bindt Hector aan zijn strijdwagen om aan heel Troje te laten zien dat hun kroonprins dood is. Priam, de koning van Troje en vader van Hector kan het niet aanzien.

De Grieken blijven vanaf dan aan de winnende hand en Achilles overtuigde koning Priam om de poorten van Troje open te doen. Totdat Paris opeens op de muren van Troje verschijnt. Hiervoor had hij nooit gevochten want hij was liever bij Helena. Hij pakt een pijl, met gif van de god Apollo, en schiet de pijl in de hiel van Achilles. Zo sterft Achilles voor de poorten van Troje en de Grieken trekken zich meteen terug. 

Het verhaal van de Trojaanse Oorlog gaat verder bij Odysseus.

Achilles met Hector aan zijn strijdwagen

Ter afsluiting:
Wist je dat het lichaamsdeel achillespees is afgeleid van dit verhaal? En als er wordt gezegd: "Dat is jouw Achilleshiel!"  Dat er dan wordt bedoeld dat het jouw kwetsbare plek is?

Waar?

Troje lag waarschijnlijk bij Hissarlik, Turkije

Meer weten?

De Ilias is geschreven door Homerus, maar wie was dat?